donderdag 8 april 2010

Groen in Amsterdam

Ik vond een wat merkwaardig stukje in de nieuwe Structuurvisie van Amsterdam. Het gaat om de volgende passage:
"Voor in zichzelf gekeerde gebieden die slechts een enkele functie dienen is in de stad van de toekomst uiteindelijk geen plaats."
Het gaat hier met name om begraafplaatsen en volkstuinen. Daar moet wat aan gebeuren. Ze mogen niet zijn wat ze nu zijn. Ze moeten 'multifunctioneel' worden. Als er een café bij de ingang komt is het al een verbetering volgens de opstellers van de Visie, maar liefst moeten er ook wandel- en fietsroutes doorheen en een museum of zoiets. Zet eens in de zoveel tijd Peter Beense op een graf, vraag vergunning voor ontheffing van de geluidsnormen en het is helemaal geweldig! Het moet multifunctioneel, want iedereen moet er wat aan hebben. Geen bevoorrechten die in hun eentje lekker onder een boom liggen te liggen. Een beetje leven in de brouwerij! En dan die volkstuinen, daar heeft toch ook bijna niemand wat aan. Ook zo monofunctioneel. Het is net een verzameling privétuinen! Tja.
De volgende stap is de permanente openstelling van privétuinen bij privéwoningen en de gemeenschappelijke binnentuinen in de bouwblokken. Dat is tenminste consequent. Maar het gekke is dat tegelijkertijd grote delen van het openbaar groen geprivatiseerd worden, zoals in de Westelijke Tuinsteden. Monofunctioneel gemaakt dus. Kan iemand hier nog een touw aan vastknopen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten