donderdag 26 januari 2012

Project 1012

Gisteren stond er een stukje in Het Parool over het postcodegebied 1012 en met name het plan van de gemeente de coffeeshops hier te verbieden. Toevallig had ik net een stukje voor mijn blog geschreven over hetzelfde onderwerp.
Het postcodegebied 1012 is het gebied met o.a. de Wallen en de Warmoesstraat. De gemeente wil dit gebied omvormen tot een 'hoogwaardig milieu van wonen, werken en verblijf.' De uitwassen van de prostitutie op de Wallen wordt aangepakt door panden op te kopen en een aantal leeggekomen peeskamertjes wordt aan kunstenaars verhuurd. In een ruimer gebied worden 'criminogene, economisch laagwaardige en/of overlastgevende functies' verminderd.
Bewoners en ondernemers zijn gevraagd op een bijeenkomst te komen vertellen over wat ze van hun buurt vonden en wat er moet verbeteren. Die bijeenkomsten zijn per straat georganiseerd. Ik was op een bijeenkomst van de Warmoesstraat. Daar bleek dat de genodigden in een aantal opzichten andere ideeën hadden dan de vertegenwoordigers van de gemeente. De vertegenwoordigers van de gemeente schopten de aanwezigen bij wijze van aftrap tegen de schenen door de bestaande situatie als 'laagwaardig' te kwalificeren. Direct ontstond er een felle discussie over  hoog- en laagwaardig.
De discussie spitste zich toe op de coffeeshops. Die wil de gemeente sluiten. Dat vond een meerderheid van de bewoners en ondernemers niet. Want wat is er mis met de in het algemeen geen overlast gevende coffeeshops? Daar zit dus crimineel geld achter, volgens de gemeente. Maar honderd meter verder mogen ze blijven. Dat is natuurlijk vreemd. En wat moet daar dan volgens de gemeente voor in de plaats komen? Een café bijvoorbeeld, was het voorstel van gemeentezijde. Dat mag wel. Zodra er een coffeeshop vrijkomt zetten ze er een cafébestemming op. Maar cafés zijn er genoeg in dit gebied en die geven bovendien vaak veel overlast, was het tegenargument van de mensen in de Warmoesstraat. Ook stelden de genodigden de vraag of  de gemeente wel de macht bezat om de kwaliteit van de nieuwe cafés te bepalen. Want juist in dit gebied worden de zogenoemde sportcafés met groot tv scherm en harde muziek steeds populairder. Ook denken zij dat er een reële dreiging is van nog een vestiging van Teasers die nu al jarenlang het Damrak en omgeving terroriseert.
Hetzelfde geldt voor restaurants en winkels, hoewel die minder overlast geven, maar wel de kwaliteit van de omgeving bepalen. In de afgelopen jaren zijn er in de buurt 1012 nogal wat buurtwinkels, zoals een bakker, een slager en een groenteboer verdwenen. Daar zijn seksshops en souvenirwinkels voor in de plaats gekomen. Daar heeft de gemeente weinig tot geen greep op.
Bestemmingen zijn maar beperkt vast te leggen en op de kwaliteit daarvan ('hoogwaardig') heeft de gemeente helemaal geen greep. De bestemming die vastgelegd kan worden is  bijvoorbeeld restaurant of café of winkel, maar weer niet wát voor winkel. Ook niet: 'sterrenrestaurant.'
De vraag van de gemeente aan de bewoners welk soort winkel zij het liefste in hun straat zagen, was dus enigszins misleidend, want het suggereerde dat zij dat wel even konden regelen.

Heeft het project 1012 dan allemaal niets om het lijf? Nou nee, dat kan je niet zeggen. De bestrijding van criminele zaken, inclusief witwasserij in deze buurt, heeft natuurlijk wel enige verbetering tot gevolg. Alleen al vanwege de aanpak van de vrouwenhandel. Dat is positief. Maar laten we de coffeeshops behouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten